Kako proveriti da li je stan uknjižen – budite sigurni kada kupujete nekretninu

Saznajte kako proveriti da li je stan uknjižen i zašto je to važno za kupca, kao i koja je potrebna dokumentacija i kako izgleda proces uknjiženja.
Sadržaj:

Provera uknjiženosti stana se odnosi na proveru vlasničkog prava nad nepokretnošću i proveru na koji način je steknuta nepokretnost.

Samom kupovinom nepokretnosti ne stiče se i vlasništvo, ukoliko se ne obavi upis prava svojine u javnim knjigama.

Neuknjiženi stanovi se takođe mogu prodavati, ali sa određenim poteškoćama i znatno nižom cenom.

Prilikom kupovine stanova od pouzdanog investitora kao što je u našem slučaju, za zgradu novogradnje Bombona, u pitanju BENICASSIM DOO BEOGRAD, očekujte da će za celu stambenu jedinicu biti sprovedena cela procedura za uknjiženje. Ona podrazumeva sklapanje ugovora za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, kao preduslov za dobijanje upotrebne dozvole i za kasniju uknjižbu nepokretnosti.

Kako proveriti da li je uknjižen stan?

Ukoliko želite da proverite da li je stan koju planirate da kupite uknjižen, to možete uraditi na sajtu Republičkog geodetskog zavoda na ovom linku: https://katastar.rgz.gov.rs/eKatastarPublic/PublicAccess.aspx.

Ono što će vam biti potrebno prilikom provere uknjiženosti stana jesu ime opštine, ime katastarske opštine i broj parcele. Proveru možete obaviti i ako imate kućni broj nepokretnosti koju treba proveriti.

Katastar nepokretnosti sadrži sledeće podatke:

 • Podatke o zemljištu – naziv katastarske opštine, oblik, broj, površina, bonitet, katastarska klasa i katastarski prihod;
 • Podatke o zgradama, stanovima, posebnim delovima zgrada i poslovnim prostorijama – ovde se podrazumevaju informacije o položaju, obliku, površini, načinu korišćenja, spratnosti i sobnosti;
 • Podatke o drugim građevinskim objektima.

Predlaže se da provera uknjiženosti stana i upisa u Katastar nepokretnosti bude obavljena na dan kada se potpisuje i Kupoprodanji ugovor, iz čiste predostrožnosti, kako bi bili sigurni da od vaše poslednje provere do dana kupovine nije došlo do određenih pravnih promena, poput stavljanja stana koji je predmet kupovine, pod hipoteku.

Zašto je važno proveriti da li je stan uknjižen?

Uknjižena nekretnina se nalazi u Katastru i prema tome, ima pravosnažnu građevinsku i upotrebnu dozvolu. Zahvaljujući upisu u registar nepokretnosti, može se jasno videti da li je prodavac jedini vlasnik ili ih ima više.

List nepokretnosti nekretnine je nešto slično ličnoj karti. Proverom uknjiženosti i uvidom u list nepokretnosti dobijaju se informacije koje se odnose na to da li je stan pod hipotekom, ko je trenutno vlasnik i koliko ih ima, kao i da li postoje određeni tereti zbog kojih će dalji prenos vlasništva biti otežan ili onemogućen.

Provera uknjiženosti obavlja se vađenjem vlasničkog lista, što je posebno važno kada se podiže stambeni ili gotovinski kredit. Banke neuknjiženu nekretninu neće uzeti u zalog za izdavanje nekretnina, jer na njih nije moguće staviti hipoteku. Iako su neuknjižene nekretnine često znatno povoljnije od uknjiženih, svakako nije preporuka kupovati ih.

Proverom uknjiženosti stana se pored toga da li je pod hipotekom, mogu proveriti i da li je nekretnina opterećena zabeležbom spora ili zabeležbom da je pravo svojine upisano po Zakonu o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole. U ovom slučaju se konsultujte sa stručnjakom za pravna pitanja.

O čemu još treba voditi računa osim upisa u Katastar?

Pored upisa u Katastar, potrebno je obaviti još neke provere kako bi bili potpuno sigurni da je u pitanju nekretnina gde druga lica nemaju potraživanja:

 • Potrebno je da vlasnik stana da fotokopiju lične karte i pravni akt koji pokazuje kako je postao vlasnik nepokretnosti;
 • Potrebna je i overena izjava supružnika da se slaže sa kupoprodajom ukoliko je nepokretnost stečena u braku;
 • Potreban je i detaljan uvid u ostavinsko rešenje da bi se proverilo da li postoji još naslednika, ukoliko je nekretnina stečena nasledstvom.

Obavite detaljnu proveru sve navedene dokumentacije kako bi bili sigurni da ste obavili bezbednu kupovinu.

Dokumentacija za uknjiženje stana

Kada se odlučite da uknjižite stan, potrebno je spremiti sledeću dokumentaciju:

 • Zahtev za uknjiženje;
 • Sve ugovore koji utiču na proceduru (Ugovor o kupoprodaji, otkup, raspodela imovine);
 • Sudske odluke;
 • Rešenje od nadležnih organa uprave.

Advokati putem eŠaltera mogu podneti sledeće zahteve u katastar nepokretnosti: promena imaoca prava na nepokretnosti, promena vrste prava – konverzija, upis drugih stvarnih i obligacionih prava, predbeležba objekta u izgradnji, upis hipoteke, brisanje hipoteke, upis zabeležbe, brisanje zabeležbi, brisanje drugih stvarnih i obligacionih prava, promenu indikacija pravnog i fizičkog lica, upis JMBG, promena namene zemljišta, utvrđivanje, izmenu i gašenje kućnog broja, promenu načina korišćenja i kategorije klase zemljišta, kao i ispravku vrste/imaoca prava, ličnih podataka, podataka o hipoteci, i drugim stvarnim i obligacionim pravima.

Geodetske organizacije preko eŠaltera podnose zahteve za: spajanje parcela, deobu parcele, realizaciju projekta parcelacije/preparcelacije, promenu podataka o objektu, promene nastale izgradnjom i dogradnjom objekta sa i bez promene gabarita, uklanjanje objekta ili dela objekta, ispravku greške u obnovi granica parcele, ispravku atributnih podataka o objektu/posebnom delu, utvrđivanje, izmenu i gašenje kućnog broja, uređenje međe pred sudom, promenu načina korišćenja i kategorije klase zemljišta.

Kako izgleda proces za uknjiženje stana?

Evo i kako izgleda proces uknjiženja stana:

 • Utvrditi koja je služba nadležna za upis u katastar nepokretnosti;
 • Pripremite potrebnu dokumentaciju;
 • Platite sve neophodne takse;
 • Popunite zahtev za upis u katastar nepokretnosti.

Obavljanje procesa uknjiženja stana neće biti neophodno kada nekretninu kupujete kod pouzdanog investitora koji će na vreme obezbediti sve dozvole i papire, kao što je kod nas slučaj. Nudimo jednosobne, dvosobne, trosobne i četvorosobne stanove u novogradnji, sa najmodernijim materijalima gradnje, kao što su ALU stolarija, hrastov parket, italijanska galanterija, vrata od medijapana.

Zgrada u samom srcu Vrnjačke Banje, nadomak prirode uz sve što jedan grad nudi za miran i skladan život.

Preporučujemo

Najčitaniji tekstovi

Informišite se o proceduri za kupovinu nekretnine

Kontaktirajte nas

Naš tim je spreman i raspoložen da odgovori na sva Vaša pitanja. Započnite razgovor sa nama danas putem sledećih kontakt informacija ili ispunite obrazac u nastavku. U Bomboni, svaki upit je korak ka domu iz snova!

Prodajna kancelarija

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.