Kakvo je stanje tržišta nekretnina u Srbiji – kada kupiti stan?

Saznajte kakvo je tržište nekretnina u Srbiji i predviđanja za naredni period kako biste doneli promišljenu odluku i kupili stan u najboljem trenutku.
Sadržaj:

Ključne informacije:

  • Tržište nekretnina u Srbiji je bilo podložno promenama tokom pandemije, nakon koje je usledio period oporavka, karakterisan fluktuacijama cena i povećanom tražnjom.
  • U 2023. godini je došlo do blagog pada prometa i vrednosti stanova na tržištu, ali su apartmani za izdavanje ostali popularna investicija.
  • Predviđanja za 2024. godinu ukazuju na stabilizaciju tržišta nekretnina u Srbiji, što može biti povoljan trenutak za strateške kupovine, posebno na turističkim destinacijama poput Vrnjačke Banje.

Tržište nekretnina u Srbiji je predmet stalne promene, što čini donošenje odluke o kupovini stana izazovnim zadatkom.

Uticaj pandemije tokom 2020. na tržište je bio primetan, s periodima stagnacije ili blagog opadanja cena, ali i s tendencijom rasta tokom oporavka ekonomije. Ovi faktori, zajedno sa promenljivim kamatnim stopama i povećanom konkurencijom na tržištu, kao i većom potražnjom određenih lokacija, pre svega u Beogradu, stvaraju kompleksan pejzaž za potencijalne kupce.

Od stabilnosti cena do uticaja ekonomskih faktora, mnogo je elemenata koji mogu uticati na odluku o kupovini nekretnine. Razumevanje trenutnih trendova na tržištu i rizika ključno je za donošenje informisane odluke. U ovom blogu istražićemo aktuelno stanje tržišta nekretnina i pružiti vam savete o tome kada je najbolje vreme za kupovinu stana.

Kako se menja tržiste nekretnina u Srbiji poslednjih godina?

Već dugo je primetan trend rasta tražnje za stanovima, posebno u većim gradovima poput Beograda, Novog Sada i Niša, kao i rast cena. Ovo povećanje tražnje rezultat je urbanizacije i migracija stanovništva, a 2022. godina je bila rekordna po broju prodatih nekretnina sa ukupno 140.561 realizovanih kupoprodaja.

Nakon toga, iako je tržište pokazalo otpor u 2023. godini, promet i vrednost stanova počeli su blago da opadaju, što se najviše zapravo ogleda po smanjenom broju izdatih građevinskih dozvola.

Ipak, neke stvari ostaju nepromenjene, pa je tako na tržištu stanova, Beograd u 2023. zadržao dominantan udeo od oko 61 odsto i u njemu je potrošeno čak 2,1 milijardi evra. U Beogradu su prodate i najskuplje nekretnine u Srbiji u poslednjih 12 meseci.

Aktivnost na tržištu nepokretnosti u 2023. godini

U 2023. godini u Srbiji je potpisano 121.627 ugovora o kupoprodaji na tržištu nepokretnosti u Srbiji što je 13 odsto manje nego u godini pre toga, a od toga je 10.253 ugovora potpisano na 5 beogradskih opština.

Prošle godine je tržište nekretnina u Srbiji izgubilo 13 posto svoje vrednosti. Ukupan obim sredstava je prema podacima Republičkog geodetskog zavoda 6,5 milijardi evra, od čega je 3,23 milijarde, čak 50 posto utrošeno u Beogradu.

U Vojvodinu se “slilo” oko 1,69 milijardi evra, u Šumadiju i Zapadnu Srbiju nešto više od milijardu, od čega je najveći deo novca uložen u nekretnine na popularnim turističkim destinacijama, na čelu sa Vrnjačkom Banjom. Najmanje novca završilo je u nekretninama u Južnoj i Istočnoj Srbiji, svega 510 miliona evra.

Koje vrste nekretnina su bile najpopularnije u 2023. godini?

Statistika Republičkog Geodetskog zavoda pokazuje da se više od četvrtine transakcija nepokretnosti u 2023. godini ticalo stanova, a iza njih bilo je poljoprivredno zemljište sa 17 posto učešća, građevinsko zemljište sa 16, i zatim kuće sa 13 odsto.

Jedina imovina kojom se u 2023. trgovalo više nego u prošlosti bilo je poljoprivredno zemljište kojem je i prosečna cena porasla zbog većeg prometa.

Učešće različitih vrsta/podvrsta nepokretnosti u ukupnom prometu u RS u 2023. godini

Evidentno je da je tržište u blagoj stagnaciji ali se i dalje dosta ulaže.

Kako se najčešće plaćaju nekretnine u Srbiji?

Zanimljiv je podatak da je samo oko 7% nepokretnosti u Srbiji u 2023. godini plaćeno iz kredita, i to uglavnom stanovi (oko 17 odsto). U godinama pre broj stambenih kredita bio je znatno veći, pa je tako u 2022. kreditom bilo plaćeno 10% ukupnih nepokretnosti.

Najzastupljenija valuta u kupoprodaji nepokretnostima je bila evro, u čak 86 odsto slučajeva. Ostatak je uglavnom plaćan u dinarima i ostalim valutama.

Po kojim cenama su se prodavale nekretnine u Srbiji prošle godine u poređenju sa ranijim?

Cene nekretnina u Srbiji u 2023. godini su pokazale znatne promene u odnosu na prethodne. Prosečna cena kvadrata u novogradnji za stan iznosila je 1.697 evra, što je za oko 11% više u poređenju sa 2022. godinom. Za stanove u starogradnji, prosečna cena po kvadratu bila je nešto niža, 1.468 evra.

Najskuplji stan prodat je u Beogradu, na opštini Savski Venac i kvadrat za ovaj stan površine 143 kvadrata iznosio je 11.475 evra, što znači da je njegova ukupna cena bila je 1,64 miliona evra. Garaže su takođe bile aktivne na tržištu, sa ukupno 15.554 prodanih jedinica. Cene garaža varirale su značajno, od 600 evra u Staroj Pazovi do vrtoglave 63.000 evra za najskuplju garažu prodanu u Starom gradu.

Što se tiče poslovnih prostora, cene su se kretale od 35 evra po kvadratu za one sa nižim cenama do 23.375 evra za najskuplji poslovni prostor. Tržište kuća i vikendica takođe je pokazalo širok raspon cena, od minimalnih 400 evra do maksimalnih 4,8 miliona evra za luksuzne objekte na Savskom vencu.

Ipak, izuzetno popularni su u 2023. ostali objekti kao što su apartmani i vikendice u prirodi, zbog sve većeg broja domaćih i stranih državljana (pre svega ruskih i Srba iz dijaspore) koji su prepoznali potencijal u ulaganju u manja mesta u Srbiji, dalje od velikih gradova.

Primećen je i pad broja nekretnina kupljenih putem bankarskih kredita, što dodatno utiče na dinamiku tržišta​​. Ove trendove vredi pažljivo pratiti ukoliko razmatrate investiranje u nekretnine u Srbiji.

Kakva su predviđanja za tržište nekretnina u Srbiji u narednom periodu?

Predviđanja za tržište nekretnina u Srbiji za 2024. godinu ukazuju na stabilizaciju cena, sa potencijalom za blagi pad. Stručnjaci sugerišu da će tržište ostati relativno stabilno, što je u skladu s trenutnim globalnim trendovima usporavanja rasta cena nekretnina. Ovo zatišje u tržištu pruža mogućnost za strateške kupovine, posebno za one koji traže investicije na dugi rok​​.

Ovaj period stabilizacije i mogućeg blagog pada je idealan za procenu tržišta i planiranje budućih investicija. Istražite popularne destinacije i nekretnine na lokacijama na kojima je tražnja stabilna, a dalji razvoj predviđen, kao što je na primer Vrnjačka Banja.

Investiranje u nekretninu na posebnoj turističkoj destinaciji poput ove, koja ima veliki potencijal za izdavanje i povrat uloženih sredstava, uvek je bio pametan i isplativ investicioni potez. Zgrada Bombona u Vrnjačkoj Banji je zbog svoje pozicije, blizine brojnim atrakcijama i idealne strukture dobar izbor, a trenutno ovde svoju nekretninu u fazi izgradnje možete kupiti po posebno povoljnim uslovima.

Pošaljite brzi upit

Imate pitanje? Upišite svoje kontakt podatke i Bombona tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Naravno, nastavite i da pratite razvoj situacije na tržištu nekretnina pažljivo, jer će vam to pomoći u donošenju informisanih odluka.

Kada kupiti stan, a kada izbegavati investiranje?

 

Analizirajući ove trendove i faktore, moguće je doneti informisanu odluku o kupovini stana i iskoristiti povoljne trenutke prateći tržište nekretnina. Srbija, kao što ste imali priliku da vidite u prethodnim redovima u narednom periodu može očekivati stabilizaciju, a čak i blagi pad cena što može biti povoljan trenutak za kupovinu.

Posebno ako se uoči pad broja transakcija ili smanjenje interesovanja stranih investitora, što može dodatno sniziti cene.

Ipak, ako nekretninu kupujete kao investiciju, dobro razmotrite popularnost lokacije, promet i predviđanja za naredni period, te se uverite da u trenutku kada odlučite da izdajete ili prodajete svoju nekretninu neće doći do zasićenja, odnosno, da ćete imati kome da je izdate/prodate po konkurentnoj ceni koja će vam omogućiti povrat uloženog novca i dodatnu dobit.

Istorijski podaci sa svetskih tržišta pokazuju da su periodi ekonomske nestabilnosti često donosili niže cene nekretnina, ali i povećan rizik. Na primer, globalna finansijska kriza 2008. godine rezultirala je padom cena nekretnina u mnogim zemljama, što je kasnije pružilo povoljne uslove za kupovinu.

Važno je i razmatranje ličnih finansijskih okolnosti. Ako niste spremni za moguće fluktuacije na tržištu ili nemate stabilan izvor prihoda, možda bi bilo mudrije izbegavati investiranje dok se vaša finansijska situacija ne stabilizuje.

Konačno, savetujemo da se uvek konsultujete sa stručnjacima za nekretnine i finansijskim savetnicima koji vam mogu pružiti uvid u specifične uslove tržišta i pomoći vam da donesete informisanu odluku.

Preporučujemo

Najčitaniji tekstovi

Sve o tržištu nekretnina u Srbiji

Kontaktirajte nas

Naš tim je spreman i raspoložen da odgovori na sva Vaša pitanja. Započnite razgovor sa nama danas putem sledećih kontakt informacija ili ispunite obrazac u nastavku. U Bomboni, svaki upit je korak ka domu iz snova!

Prodajna kancelarija

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.