Da li su nekretnine isplativa investicija – da li ulagati u nekretnine u banjama u Srbiji?

Saznajte zašto isplativost ulaganja u stanove zavisi od lokacije i tipa gradnje, jel bolja prodaja ili izdavanje i zašto su banje pogodne za investiciju.
Sadržaj:

Ključne informacije:

  • Isplativost ulaganja u nekretnine se najpraktičnije može analizirati na osnovu lokacije i tipa gradnje, s obzirom da su ovo dva faktora koji najviše utiču na visinu cene stanova;
  • Isplativost nekretnine nakon kupovine kasnije kupci sagledavaju kroz dobit koju mogu ostvariti prodajom po većoj ceni ili izdavanjem stana, što im donosi postepeni povrat uloženog novca;
  • Banje sa najvećom posetom turista tokom godine imaju i najveći potencijal za ostvarivanjem zarade od ulaganja u nekretnine, dok je Vrnjačka Banja prema posećenosti na prvom mestu u Srbiji kada su banje u pitanju.
Nekretnine mogu biti isplativa investicija zbog unosne rente, kada se stan nalazi na odličnoj lokaciji, u novogradnji i ispunjava brojne druge faktore.Od ove tvrdnje ne odstupa ni ulaganje u nekretnine u banjama koje može biti isplativo kada nekrentina ispunjava navedene uslove, ali i lokacija na kojoj se nalazi ima ozbiljan turistički potencijal i visoku posećenost tokom većeg dela godine. Bombona zgrada novogradnje u Vrnjačkoj Banji se nalazi na odličnoj lokaciji u samom srcu grada, na svega 600m od glavne pešačke zone i centra.Vrnjačka Banja je ujedno prva na listi banja po broju posećenosti, dok je samo za prvih 9 mesecu 2023. godine zabaležila brojku od preko 150.000 turista iz zemlje i inostranstva.

Od čega zavisi isplativost ulaganja u nekretnine?

Neki od glavnih faktora od kojih zavisi isplativost investicije jesu lokacija i da li je nekretnina u novogradnji, kako bi potražnja za nekretninom bila visoka, te i cena zadovoljavajuća za onoga ko je izdaje.

U kojoj meri isplativost ulaganja u nekretnine zavisi od lokacije?

Danas u 2024. u Srbiji posedovati nekretninu, sa trenutnim prosečnim cenama rente, može biti samo pozitivna stvar. Naravno, za koliko para se stan može izdati, pretežno zavisi od lokacije, a zašto je to tako?

Pre svega, visinu cene stana za kupovinu ili izdavanje diktira potražnja, a da bi ona bila visoka, potrebno je da gradska ili turistička sredina u kojoj se nekretnina nalazi, svojim budućim posetiocima ili stanovnicima, ima šta da ponudi.

Ponuda sadržaja kada su u pitanju turizam, obrazovanje, večernji provod, gastronomija i rekreacija, nesumnjivo je najveća u velikim gradovima, gde su i cene kvadrata evidentno veće.

Takođe, turistički planinski i banjski centri Srbije, poput Kopaonika, Zlatibora i u poslednjih nekoliko godina sve više, Vrnjačke Banje, postaju sve češći odabir za one koji žele da se “sklone” iz prenaseljenih gradova ili da imaju stan za rentiranje na popularnim turističkim lokacijama.

Lokacija Vrnjačke Banje je zavidna zbog relativno ravnomerne udaljenosti od većine velikih gradova u zemlji. Ukoliko posmatramo njenu udaljenost od većih gradova, videćemo da je od Beograda potrebno 2,5h, od Niša 1,5h i od Kragujevca svega 1h vožnje automobilom.

Prema tome, Vrnjačka Banja postaje savršen izbor za sve koji žele uživati u njenoj prirodi za vikend ili makar na jedan dan. U blizini grada se nalazi planina Goč, sa svim svojim prirodnim lepotama i kao najpopularnije izletište ovog dela zemlje.

Ujedno, posetioci imaju mogućnost da do skoro svih tačaka u gradu stignu laganom šetnjom za kratko vreme, pa tako ne morate sedati u auto bilo da želite posetiti termalne izvore, hotele, restorane i druge važne lokacije.

Isplativost ulaganja u nekretnine zavisi od tipa gradnje

Kupovina stana u starogradnji najčešće ne iziskuje samo troškove kupovine stana, već je u zavisnosti od stanja u kome se stan nalazi, često potrebno uložiti određena sredstva u renoviranje.

Nekretnine u starogradnji su u globalu sa razlogom povoljnije u odnosu na novogradnju, sa tim da treba napomenuti kako je tokom 2023. godine došlo do određenog izjednačavanja cena novogradnje i starogradnje u Srbiji. Stručnjaci iz agencija za izdavanje nekrentina smatraju da je razlog za ovakvom pojavom tržišne prirode, kao i da je određena vrsta anomalije.

Kako isplativost ulaganja u nekretnine direktno zavisi od toga koliko ćete novca dati za kupovinu i za koliko ćete nakon toga moći da ga prodate ili rentirate, visina cena stanova igra itekako važnu ulogu.

Uprkos gorepomenutim anomalijama tržišta, stanovi u starogradnji najčešće jesu povoljniji, sa tim da zahtevaju znatno više ulaganja radi troškova renoviranja, što dodatno prolongira mogućnost da se prvi kupci usele.

Prema analizi sa sajta Kamatica, preuzete sa Nova S, tokom 2023. godine je za molerske radove u proseku bilo potrebno 1.400€ za stan od 50 kvadrata. U ove poslove spadaju saniranje šteta na zidovima, nanošenje podloge, gletovanje, krečenje.

Za usluge keramičara i materijal je bilo potrebno izdvojiti takođe 1.400€, u šta spadaju poslovi skidanja starih, kao i pripreme za postavjku novih pločica i sanitarija, dok u cenu ulaze i slavina, WC šolja, tuš.

Promena parketa je takođe jedna od značajnijih aktivnosti tokom renoviranja i podrazumeva promenu parketa, koja iznosi 2.600€ sa sve materijalom.

Ne zaboravite i na troškove stolarije, zamenu vrata, kupovinu novih uređaja itd. Pomenute cene se odnose na usluge majstora i cene materijala u Beogradu, koje su naravno niže u manjim gradovima.

Kupovina stana u novogradnji vam omogućava da apsolutno zaboravite na sve troškove renoviranja, s obzirom da vi ili vaši budući stanari ulaze u potpuno novi stan.

U slučaju naše zgrade Bombona, očekuje vas parket od hrastovine, ALU stolarija, italijanska keramika, sigurnosna vrata, izolacija od kamene vune, vrata od medijapana i mnogo čega drugog što će učiniti život u našoj zgradi komfornim.

Pošaljite brzi upit

Imate pitanje? Upišite svoje kontakt podatke i Bombona tim će Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Ulaganje u nekretnine isplativost kroz izdavanje ili prodaju stana

Kupci i ulagači u nekretninama vide ozbiljan potencijal za dugoročnu i kontinuiranu zaradu. Kupovina nekretnine radi kasnije prodaje po većoj ceni je sasvim dobra opcija, sa tim da je potrebno sačekati dovoljno veliko i zadovoljavajuće poskupljenje, koje može i ne mora da se desi, makar na onom nivou sa kojim bi bili zadovoljni.

Prodaja nekretnine je ujedno komplikovaniji proces od izdavanja, jer iziskuje više vremena, zahteva mnogo više dokumentacije, dok je i kupcima mnogo teže da se odluče kada je u pitanju kupovina nego izdavanje.

Određena vrsta isplativosti nekretnine se potencijalno brže može osetiti kada se odlučite za izdavanje, naravno ukoliko za rentu dobijate više novca nego što košta rata kredita.

Izdavanje stanova kasnije zahteva više truda kada je u pitanju briga o stanarima, komunikacija sa njima i rešavanje potencijalnih problema. Kada je u pitanju rentiranje stana, stanari će se menjati, dolaziti i odlaziti posle nekog vremena, pa je potrebno dobro ih upoznati i biti pažljiv pri odabiru radi njihovog što dužeg i sigurnijeg ostanka.

Uz izdavanje stana takođe zadržavate nekretninu u svom vlasništvu, tako da se po dogovoru sa svojim stanarima možete useliti u određenom trenutku ili prodati tek za 5 ili 10 godina kada se uvidi da se može dobiti mnogo bolja cenu u odnosu na kupovnu.

Kako smo došli do zaključka da je iznajmljivanje praktičnije, a često može biti i profitabilnije, što naravno zavisi od slučaja do slučaja, postavlja se pitanje da li je bolji mesečni najam ili “stan na dan”?

Sa jedne strane, iznajmljivanje na mesečnom nivou je stanodavcima praktičnija i pouzdanija opcija. Jednom izdat stan na duži period zahteva mnogo manje posla nego kada nema stalnih zakupaca.

“Stan na dan” se najčešće izdaje na 1 ili najviše 2, do 3 dana, nakon čega se očekuju novi stanari, potrebno je čistiti i biti u komunikaciji na dnevnom nivou.

Međutim, ukoliko stan bude dovoljno dugo zauzet tokom meseca, kroz “stan na dan” iznajmljivanje se može postići znatno veći profit. Treba uzeti u obzir da je kod ovog načina rentiranja, zakupodavac taj koji plaća račune.

Primera radi, a i kako biste mogli da napravite mini analizu za sebe, prosečna cena stanova za izdavanje u Vrnjačkoj Banji je otprilike 250€. Može biti veća ili manja, zavisi od lokacije, tipa gradnje i opremljenosti. Cene za izdavanje “stana na dan”, takođe prema zvaničnim sajtovima za rentiranje stanova, u proseku su 30€ na dan.

Kupovinu stana u našoj zgradi Bombona u sivoj fazi gradnje možete obaviti po sjajnim cenama već od 1.700€ po kvadratnom metru, dok su u ponudi jednosobni, dvosobni, trosobni i četvorosobni stanovi, od 26 kvadrata pa na gore. Najtraženiji su stanovi do 50.000 eur u Vrnjačkoj Banji, kada je u pitanju izdavanje i investicija.

Koje banje su i zbog čega isplative za ulaganje u nekretnine?

Zbog svoje posećenosti i sadržaja za turiste, najisplativije banje za ulaganje su Vrnjačka Banja, Sokobanja i Banja Koviljača. U nastavku pogledajte detaljnije i zbog čega je to tako.

Vrnjačka Banja kao lokacija za isplativu investiciju

Vrnjačka Banja je poznata kao jedan od bisera srpskog turizma, koji je još uvek u fazi ekspanzije i procvata. Nalazi se u srcu Srbije, oko 200 km južno od Beograda. Ova destinacija privlači veliki broj posetilaca lekovitim izvorima tople i mineralne vode, koji su temelj njenog balneološkog lečenja.

Banja je posebno cenjena zbog svojih sedam izvora, a četiri od njih su posebno poznata: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Osim toga, Voda Vrnjci i Vrnjačko Vrelo su poznate flaširane mineralne vode iz ovog kraja.

Klikom na link otkrijte i sve turističke atrakcije Vrnjačke Banje zbog kojih je ova lokacija bila mesto za godišnji odmor preko 150.00 turista samo u periodu za prvih 9 meseci 2023. godine.

U srcu grada se nalazi i naša zgrada, udaljena na svega nekoliko minuta vožnje od samog centra i pešačke zone. Kupovinom stana na ovoj lokaciji sebi omogućavate mir i uživanje tokom cele godine, dok je stan u modernoj Bomboni savršena opcija i za izdavanje zbog široke ponude turističkog sadržaja, koja privlači veliki broj ljudi iz zemlje i inostranstva.

Vrnjačka Banja je vodeća po broju posećenosti, turističkom i kulturnom sadržaju, dok je ujedno i prava mala urbana oaza obavijena prirodom.

Sokobanja

Sokobanja se nalazi na jugoistoku zemlje i okružena je planinama i netaknutom prirodom, te je pravi izbor za one koji traže mir i opuštanje, uz brojne zdravstvene benefite termalnih izvora.

Za prvih pet meseci 2023. godine, Sokobanju je posetilo skoro 40.000 turista, što govori o njenom rastućem turističkom značaju. Turisti su posebno oduševljeni čistim vazduhom, bogatom istorijom, i aktivnostima kao što su planinarenje, biciklizam i pešačenje, što Sokobanju čini idealnom za ljubitelje prirode.

Turistička atrakcija uključuje Zavičajni muzej, Sokograd, reku Moravicu sa uređenim plažama, i brojna izletišta poput Kalinovice i Lepterije. Lekoviti izvori Sokobanje koriste se za tretmane bolesti disajnih puteva, neuroloških stanja i reumatskih problema.

Banja Koviljača

Banja Koviljača je smeštena u zapadnom delu Srbije. Često se opisuje kao oaza zdravlja i opuštanja. Zbog svojih lekovitih voda i blata, privukla je preko 8.000 turista samo u prvih pet meseci 2023. godine.

Udaljenost od Beograda od oko 150 kilometara omogućava brz dolazak do banje, koja je poznata po svojim terapeutskim tretmanima za razne bolesti, uključujući reumu, osteoporozu, degenerativne promene zglobova i kičmenog stuba, diskus herniju, i razna mišićna i kožna oboljenja.

Osim terapeutskih usluga, Banja Koviljača nudi i brojne rekreativne aktivnosti u svojem veličanstvenom banjskom parku od 40 hektara, kao i na obližnjoj planini Gučevo i istorijskom selu Tršić.

Isplativost ulaganja u nekretnine moramo promatrati iz nekoliko različitih uglova, dok je najvažnija ponuda sadržaja u određenom gradu ili turističkom centru, sadržaja koji će privući stalne i redovne goste ili buduće meštane.

Sa potražnjom raste i cena nekretnine, dok se čini kako Vrnjačka Banja postepeno podiže svoj nivo popularnosti među turistima iz čitave zemlje, regiona i drugih zemalja u inostranstvu, pa sami procenite koliko su nekretnine u ovoj banji isplativa opcija.

Preporučujemo

Najčitaniji tekstovi

Sve o tržištu nekretnina u Srbiji

Kontaktirajte nas

Naš tim je spreman i raspoložen da odgovori na sva Vaša pitanja. Započnite razgovor sa nama danas putem sledećih kontakt informacija ili ispunite obrazac u nastavku. U Bomboni, svaki upit je korak ka domu iz snova!

Prodajna kancelarija

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.